divendres, 29 de març del 2013

Comptes corrents a Xipre

Al contrari de l'opinió majoritària, jo, si fos un grecoxipriota corrent, no estaria especialment desesperat per aquesta maniobra europea tan enginyosa d'intervenir-los els estalvis. Més que res, perquè al compte corrent, imagino que la gent deu tenir-hi si fa no fa com aquí, números vermells. Suposem, però, que sou dels afortunats que, a base d'estalviar heu aconseguit reunir un parell de desenes de milers d'euros, així de memòria, d'aquests 20.000 us en podrien furtar uns 1.200, que deunidò (ep, però també us donaven molts d'interessos).

És clar que, si sou un dels afortunats funcionaris de per aquí, segur que us han furtat una quantitat similar o superior. I si no sou dels pobres afortunats funcionaris, és fàcil que els vostres ingressos hagin minvat en quantitats força més respectables (fins directament formar part d'aquest entranyable 25% d'aturats). Això per no comptar amb la minva de serveis generalitzats.

El problema (tant per a ells, com per a  nosaltres), és que s'ajuntin totes dues coses, fet certament probable en el cas grecoxipriota.

Un altra cosa són els dipòsits (aquests sí que generosos) d'estalviadors molt molt estalviadors, britànics, russos o ucrainesos (ja dono per fet que no tens un compte corrent a l'estranger per mil euros). Sembla que  a la gent, aquests, també els fan una profunda pena (cosa que no comparteixo; al cap i a la fi és com si els posessin un sobreimpost d'un 9%, segurament inferior al que, imagino, haurien pagat als seus països d'origen). I hi anaven (ja no pensarem que per motius més obscurs), perquè els donaven uns interessos impensables als seus països. Sense entendre'n, especulo que podien fer-ho perquè els bancs grecoxipriotes invertien diners en deute de la mare Grècia (lògicament amb uns interessos encara més generosos per fer caixa), llàstima que si algú no té diners per tornar el deute, lo solució de deixar-li més diners però més cars, sigui una solució que ja es veu que no pot funcionar (bé, jo ho veia, sembla que molta gent més saberuda no).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada